Ygs’ye Az Kala
YGS yaklaştıkça öğrencilerin kaygı düzeyleri de yükseliyor. Bazı öğrenciler ‘Sınavım kötü geçecek, sanki hiçbir şey bilmiyormuşum, bilgilerimin çok eksik olduğunu düşünüyorum.’diyerek karamsarlığa düşüyorlar. Bazıları ise işkence gibi gördükleri sınavın geçmesini bekleyerek ‘Geçsin artık hocam, geçsin de kurtulalım’ demeye başladı.
Tabii ki geçecek ama gereken sükûneti gösterirsek çabalarımızın karşılığını almış bir şekilde uğurlayacağız.
Ben sebat kelimesini üniversiteye giriş için hazırlanan çocuklarımızla çok örtüştürüyorum. Bakın ne diyor kelime anlamında – kararında ya da sözünde direngen olma durumu, bir kararı sonuna değin uygulama, bir işi sonuna değin sürdürme. Biz YGS konusunda sebatlı olursak neticesinde de hayal kırıklığı yaşamamış olacağız. Kendisi için güzel bir üniversite güzel bir meslek istemeyen öğrenci yoktur.
Ama bazıları daha çok istiyor ve daha kararlı yürüyor bazıları daha çekimser. Özellikle bu son süreçlerde bazıları sonuna kadar direniyor bazıları pes ediyor. Kararlı ve azimli olmak gerekli. Özellikle bu son süreçleri çok iyi değerlendirmek başarı adına çok önemli. Uzun bir zamandır YGS çalışıyoruz kalan zamanı da iyi değerlendirirsek, bu kısa zamanda çok yol alabiliriz. Şimdi öğrencilerimize düşen şey her gününüzü bol kazanç ile kapatmak. Bugün sonunda ki kazancınız aşağıdakilerden hangisiydi düşünün bakalım.
- Gün içerisinde çözemediğiniz bir soru tarzının çözümünü öğrenmek.
- Farklı bir soru tarzı ile tanışmak.
- Anlamadığını bir konuyu anlamak, konu ile ilgili soru çözmek,
- Yavaş çözdüğünüz bir ders veya konuda hız kazanmak.
- Pratik yeteneğinizi arttırmak.
Her günümüz bizim için çok kıymetli ve öğrenmemiz için açılan bir kapı. Az zamanımızda kalsa, kararlı bir şekilde noktalamalıyız.
Kalan zamanı değerlendirmek isteyen öğrencilerin ne yapması gerekiyor? Eğer LYS ile yerleşeceğiniz bir bölüm istiyorsanız bu zaman aralığında yapılması gereken en önemli şey zamanın önemli bir kısmını LYS için ayırmak. YGS’nin cazibesine kapılıp LYS’yi unutmamak lazım. Aklımızdan çıkarmayalım.
Son sözü LYS söyler!
Çalışmalarımızın içine LYS konularını da dahil ettikten sonra YGS için kalan zamanı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Son süreçlerde YGS adına yapılacak en iyi şey;
- Eksik konularımızı tespit etmek ve tamamlamak,
- Pratikte hız kazanmak.
Konu çalışma zamanlarında bildiğimiz konular ile zaman kaybetmemek bilmediğimiz konulara yönelmek lazım. YGS mantığa dayalı bir sınav olduğu için çok fazla soru çözmek gerekli. Özellikle deneme çözmek bu süreçte en çok yapılması gerekendir.
Çünkü:
- Deneme sınavlarıyla hem genel olarak konuları görmüş olursunuz bu şekilde tekrar etme şansı yakalarsınız.
- Eksik konularınızı tespit edebilirsiniz.
- Soru çözme pratiği kazanırsınız.
- YGS’nin en ciddi problemlerinden biri olan zaman sıkıntısını denemeler ile aşabilirsiniz.
- Sınav stresinizi sık deneme yaparak dengeleyebilirsiniz.
İmkanlar dahilinde sabah saat 10:00 da YGS’nin kendi saatinde denemelerimizi yapabilirsek biyolojik olarakta kendimizi hazırlamış oluruz.
YGS uzun bir süreç bu uzun süreçte ertelemeyen, sabırlı, istekli olan, çalışan her öğrenci bu sınavı aşacaktır. Kendinize güvenin.
Çaba gösteren her öğrencinin, çocuklarının yanında olan onlardan desteğini eksik etmeyen ailelerin ve öğretmenlerinin emeklerinin karşılıkları olarak hedefledikleri üniversite ve hedefledikleri bölüme yerleşmeleri umuduyla.
Aysun Vural
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
Bloglar
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik
19 Mayıs 1919, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi açısın tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı gün 19 Mayıs, aynı zamanda ülkemizde “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanır. Atatürk Millî Mücadele zamanında ülkenin geleceğinin gençler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımıştır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında…
Devamını Oku