Zaman Yönetimi
Siz de yeni çağın salgını sayılabilecek olan ‘Yapacak bir çok işim var ama nerden başlayacağımı bilemiyorum!’ mu diyorsunuz? Her şeyi aynı anda yapma davranışı, yüz yıl önceki insanlarında sorunu muydu acaba? Sanırım cevap ‘Hayır’ olacaktır.
Onların daha sade ve üzerlerinde daha az karar verilmesi gereken konuları vardı ve kafaları bizim kadar karışık değildi.
Daha çok seçenek bizi daha kararsız kıldı, daha çok iş bizi daha eylemsiz kıldı. Ohio Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre insanların yalnızca %3’ü multitasking, yani birçok şeyi aynı anda yapabilme yeteneğine sahip. Birçok şeyi aynı anda yapmanın zorluğunu veya imkansızlığını bir kenara alıp yapmamamız gerekenler için sıralama becerimizi geliştirdiğimiz takdirde başarıya ulaşabiliriz ve hayatımızı daha doğru yönetiriz.
Antik bir Japon Tekniği olan Kanban Tekniği, görselleştirme ve sınırlama ilkelerini kullanarak hedeflerimizi önümüze daha berrak bir şekilde kurgulamamızı sağlar. Yapılacak iş veya hedeflerimizi küçük notlar halinde yazıp 3 ana katagoride ilerleyişini ve hedefe ulaşmasını gösterir: ‘Yapacağım , yapıyorum, yaptım’. Hedeflerinizi veya işlerinizi küçük notlar haline getirmek ve bunu öncelik sıralamasına göre dizmeniz isteniyor ve bu notlarınızı bir tahta veya bir panoda 3 aşamalı çizelgede konumlandırmanızı öneriyor. Yapacağınız işerinizi ‘Yapacağım’ kategorisine koyuyorsunuz, yapmakta olduğunuz ve başladığınız işlerinizi ‘Yapıyorum’ kategorisine kaydırıyorsunuz, bitirdiğiniz işleri ‘Yaptım’ kategorisine yerleştiriyorsunuz ve böylelikle daha sade ve sizi hedefe ulaşmanızı daha motivasyonel kılıyor. Dilerseniz bu uygulamayı dijital bir ortamda yapabilirsiniz. İlgili Programlar: Pivotal Tracker, Trello.
Hedef çizelgesi motivasyonu arttırırken bitirilen iş beynimizde nörokimyasal bir etki yaratarak haz duygusunu doğurur ve Zegarnik etkisine kapılırız. Zegarnik etkisi: bitirilen bir iş kısa süre sonra beyin tarafından unutulmasını ve hafızada daha az yer kaplamasını sağlar. Böylelikle bizde özlediğimiz o sakin zihne kavuşuruz.
Psikolog Büşra Emekli Aklan